kembara beirut..

9:16 AM Posted by Amiirul Hafiz,

Teringat plak…selesai first sem, saye sempat kembara ke LUbnan…n Syria…hm…sememangnya satu pengalaman yg menarik sbb turut bersame senior2 yg best…..dan pengalaman yg menarik tgk senior yg da superb masyi arab, berhujjah ngan arab yg bawak kami(pasal dorg belit2 sket time nak bayar kat hudud). Heh..xpe, tu story blakang tabir….yg nk citenye….bestnye lubnan…….saye xtau plak time g tu, lubnan tga sejuk…jadi ngan selamba serta kental melayu jatinya, saya pkai slipar je…'biru' je kaki….huahuahua…(T.T)
Di suatu malam di musim shita'(winter) yg sjuk gler…..da la ujan, kami bertolak dari irbid, menuju ke Syria….di hudud (border) Jordan-syria, kne check passport jap, sjuk bai….da la MPV tu pun bocor…hadoi….menitis2 hujan atas pale saye...tapi nk wat cane….kne la turun dari MPV gak…pastu, dari Syria,kami menuju ke hudud Syria-lubnan. Skali lagi kne turun check passport. Time tu pkul 4.30 pagi….hai..ni member kat irbid tga sedap2 tdo dalam blanket nih, aku plak bersejuk2sejukan kat border nih…hadoi…mule2, askar  lubnan xnk bagi masuk, sbb lubnan time tu dlm keadaan darurat,(Beirut baru lepas kne bom ngan Israel kn..) tapi stlh di pujuk rayu….Alhamdulillah, dapat gak masuk…ust rockers a.k.a  abg ridhwan la yg paling semangat..katenye"aku da lame sgt nk smpai lubnan ni…tlg la bole…tlg la bole…"hahaha….penuh pengharapan muke beliau ketika itu..siap soh kami bace doa ag..

Masuk je lubnan, wlaupun baru kawasan border, kiri kanan da putih da…ape yg putih?? SALJIII!!!!!!!! Hahaha…rasenye, saye la dak JAIS batch 2009/2010 yg first jumpe salji pasal member lain sume kat irbid ag…irbid xde salji time tu..HAHAHAHAH!
Kami  tiba di ibu kota Beirut sekitar jam 0600 pg….lepas qada' subuh(heheh) di sebuah masjid yg bernama masjid Khalid alwalid, kami trus berjalan2 sekitar Beirut.







Beirut…sebuah kota yg dahulunya banyak melahirkan penyair mashyur dan syair2 yg tidak kurang hebatnya seperti  رحل النهار" "  (cite psl sinbad). Itu dulu, tapi skarang….da moden bai…cantik je bangunan2 die…n banyak kitab2 jamiah, kalo kalian perhatikan, diterbitkan oleh maktabah2 yg berada di Beirut.


Lubnan (bahasa Arab: لبنان, Lubnān) merupakan sebuah negara di barat laut Asia, di sebelah timur Laut Mediterranean, dan bersempadan Sehinggalah ke Perang Saudara Lubnan (1975-1990), negara ini telah mengalami pemajuan dan pembangunan yang pesat, terutamanya dalam industri perlancongan, agrikultur dan sektor perbankan. Lubnan dipanggil pusat perbankan di dunia Arab dan juga dikenali sebagai "Switzerland Timur Tengah" kerana kemajuan kewangannya. Lubnan juga telah menarik banyak pelancong ke ibu negaranya, Beirut sehingga diberikan nama "Paris Timur Tengah".
Namun, peperangan antara kumpulan Hezbollah dan Israel pada tahun 2006 telah melumpuhkan infrastruktur dan seterusnya ekonomi Lubnan. Banyak nyawa telah terkorban dan bandar raya Beirut telah mengalami kemusnahan yang teruk. Usaha sedang dijalankan oleh kerajaan untuk membina semula infrastruktur bandar-bandar.

                                     -  first time saye nampak pantai smule sejak dtg jordan-
batu berdua ni digelar 'pigeon rock'. Sebelum ni pernah tersenerai sebgai slh satu 7 wonders of da world, tapi tersingkir akhirnya.

Crew kembara lubnan-syria(bersama senpai2 yg best!!)
ice world. bile la Kuala Lumpur nak ade pemandangan camni...
haha...kaget salji sungguh

on da way nak balik syria, ade jambatan nih....tggi tol..ade org men 'bungge jump'

kenangan...

2 comments:

13 said...

abang..hudud tu ape?
masyi tu pebende lak??

Amiirul Hafiz, said...

ngade2nye adek moja..huhu

Post a Comment